ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA

YATAY GEÇİŞ ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç ve Kapsam

 

MADDE 1 – (1)Bu yönergenin amacı, önlisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin Çukurova Üniversitesindeki fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları arasında veya diğer yükseköğretim kurumlarından Çukurova Üniversitesindeki eşdeğer diploma programlarına yatay geçiş usul ve esaslarını düzenlemektir. Tıp ve Diş hekimliği fakültelerinde ilgili fakültelerin kendi yatay geçiş yönergeleri esas alınır.

 

Dayanak

 

MADDE 2 – (1)Bu yönerge, 24.04.2010 tarihli 27561 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikhükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

 

MADDE 3 – (1)Yönergede geçen,

 

a) Diploma programı: Fakülte, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulu veya bölümlerin belirlenen yeterlilikleri sağlayan öğrencilere önlisans veya lisans diploması düzenlenen yükseköğretim programlarını,

b) Düzey: Önlisans veya lisans diploma programlarından her birini,

c) Eşdeğer diploma programı: İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını,

ç) Genel not ortalaması: Öğrencinin hazırlık sınıfı hariç, geçiş yapmak istediği döneme kadar almış olduğu tüm derslerin kredilerine göre ağırlıklandırılmış not ortalamasını,

d) İlgili yönetim kurulu: Fakültelerde, fakülte yönetim kurulunu; yüksekokullarda, yüksekokul yönetim kurulunu; konservatuvarlarda, konservatuvar yönetim kurulunu; meslek yüksekokullarında, meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

e) İntibak programı:  Diploma programları arasında geçiş yapılması hâlinde, geçiş yapılan diploma programının müfredatına uyum sağlamak amacıyla ilave ders ve uygulamalardan oluşan programı,

f) Kontenjan: Önceden belirlenip ilan edilen öğrenci sayısını,

g) Kurum  (Üniversite) içi yatay geçiş:  Bir öğrencinin üniversite içindeki aynı düzeydeki diğer diploma programlarına geçişini,

ğ) Kurumlar arası yatay geçiş: Bir üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü veya vakıflar tarafından bir üniversiteye bağlı olmaksızın kurulan meslek yüksekokullarından aynı düzeyde üniversitemize yapılan geçişi,

h) ÖSSPuanı:Yatay geçiş yapmak üzere başvuran öğrencinin Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavda aldığı yerleştirme puanını,

ı) Taban puan: Yatay geçiş yapmak üzere başvuran öğrencinin ÖSS puan yılındaki Çukurova Üniversitesi ilgili fakülte/bölüm/anabilim dalı programına ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen en düşük puanlı öğrencinin giriş puanını,

i) Yatay geçiş: Bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin bu yönergedeki esaslar çerçevesinde, aynı düzeydeki diğer diploma programlarında öğrenime devam etme hakkı kazanmasını,

j) Yatay geçiş komisyonu: İlgili yönetim kurulu tarafından yatay geçişin yapılacağı diploma programı için belirlenen, öğretim üyelerinden oluşan en az üç kişilik komisyonu ifade eder.

 

İKİNCİ BÖLÜM

Genel İlkeler

 

Kontenjan

 

MADDE 4 – (1)Farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya Çukurova Üniversitesi içindeki diploma programları arasında, ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapılabilir.

 

Geçişler

 

MADDE 5(1) (Değişik - Senato-18/04/2017-07/06) Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

 

 

(2) Üniversite içinde aynı diploma programlarında birinci öğretimden ikinci öğretime kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programına geçiş yapan öğrenciler ikinci öğretim ücreti öderler.

 

(3) Birinci öğretim diploma programındaki öğrenciler birinci ya da ikinci öğretim diploma programına yatay geçiş yapabilmek için her iki programa da birbirinden bağımsız olarak başvurabilirler. Her iki diploma programına birden başvuran öğrenci, her iki programa da yatay geçiş yapma şartlarını sağlaması durumunda aksi yönde beyanı bulunmadığı sürece öncelikle birinci öğretim diploma programına yerleştirilir ve diğer programdaki başvurusu değerlendirmeye alınmaz. İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.

 

(4) Uzaktan öğretimden, üniversitemiz uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

(5) Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir.

 

Başvuru ve Değerlendirme

 

MADDE 6– (1) Diploma programları arasında yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır.

 

(2) Kurum (üniversite) içi programlar arası yatay geçişlerde, öğrencinin başvurduğu döneme kadar kayıtlı olduğu diploma programında sorumlu olduğu tüm dersleri başarmış ve genel not ortalamasının en az 3.00 olması şartı aranır.

 

(3) Kurumlar arası yatay geçişte, öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programında sorumlu olduğu tüm dersleri başarmış olması, ayrıca bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 veya merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

 

(4) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez. Kayıt dondurmuş olan öğrencilerin başvurdukları yarıyıl itibariyle kayıtlı olduğu diploma programlarında sorumlu oldukları tüm derslerden başarılı olmaları gerekir.

 

(5) Yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencilerin daha önce herhangi bir disiplin cezası almamış olmaları şarttır.

 

(6) Başvurularla ilgili ön değerlendirmeyi, bu yönerge çerçevesinde, ilgili yönetim kurulları tarafından oluşturulan yatay geçiş komisyonları yapar. Başvurular, adayların genel not ortalaması, farklı puan türlerindeki programlara geçiş için merkezi yerleştirme puanı ve eğer varsa geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı dikkate alınarak, yukarıda belirlenmiş olan kıstaslara göre değerlendirilir ve ayrılan kontenjana göre geçiş sağlanır.

 

(7) Diploma programına yatay geçiş yerleştirme işlemleri, Çukurova Üniversitesinin ilgili yönetim kurulu kararı üzerine yapılır.

 

(8) Dörtlük veya yüzlük sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır.

 

Sonuçların İlanı Ve İntibak Programı

 

MADDE 7– (1) (Değişik - Senato-27/05/2014-07/06) Her bir diploma programına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirme sonuçları, Çukurova Üniversitesinin internet sayfasında duyurulur. Yatay geçiş hakkı kazananlara kendileri hakkındaki karar, internet duyurusuyla tebliğ edilir.

 

(2) Başarı şartını taşıyan yeterli sayıda adayın olması hâlinde kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması hâlinde sırayla yedekler çağrılır.

 

(3) İlgili komisyonlar öğrencinin daha önceki dönemlerde aldığı dersler ile yatay geçiş yaptığı programın derslerini dikkate alarak, 6. maddede belirtilen esaslara göre öğrencinin hangi yarıyıla veya sınıfa intibak ettirileceğini tespit eder, varsa öğrencinin alması gereken ilave derslerden oluşan bir intibak programı ile muaf tutulması gereken dersleri belirler.

 

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

 

Kurum (Üniversite) İçi Programlar Arası Yatay Geçiş

 

Üniversite İçi Yatay Geçiş Kontenjanları Ve Taban Puan Şartı

 

MADDE 8– (1) Bir fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde yatay geçiş yapılabilir.

 

 

(2) (Değişik - Senato-18/04/2017-07/06) Hangi dönemlerde ve hangi diploma programları için üniversite içi yatay geçiş kontenjanı belirleneceği, her bir diploma programı için ikinci yarıyıldan başlamak ve beşinci yarıyıl dâhil olmak üzere, kontenjan ilan edilen her yıl için ÖSYM Kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanının yıllık % 15’ini geçmeyecek biçimde, dönemlere bölünerek ilgili yönetim kurulları tarafından karara bağlanır.

 

 

(3) Üniversite içi yatay geçiş kontenjanları, ilgili diploma programının son dört yıla ait taban puanları, üniversite içi yatay geçiş için 6. maddede belirtilen şartlarla birlikte, son başvurunun kabul edileceği günden en az 15 gün öncesinde Çukurova Üniversitesinin internet sayfasında ilan edilir.

 

(4)  Programların üniversite içi kontenjanları aynı fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan diploma programları ile diğer fakülte, yüksekokul, konservatuvar veya meslek yüksekokulu bünyesindeki diploma programları için ayrı ayrı belirlenebilir.

 

5) Üniversite bünyesindeki aynı düzeyde fakat farklı merkezi yerleştirme puan türü ile öğrenci kabul eden diploma programları arasında yatay geçiş başvurusu yapılabilmesi için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanından az olmaması şartı aranır.