Çukurova Üniversitesi
Ön lisans ve Lisans Özel Öğrenci Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç ve kapsam
MADDE 1-(1) Bu yönerge, özel öğrenci statüsünde yurt içindeki başka yüksek öğretim kurumundan ders alacak olan Çukurova Üniversitesi ön lisans ve lisans öğrencileri ile Çukurova Üniversitesinden ders alacak yurt içindeki başka yüksek öğretim kurumlarının ön lisans ve lisans öğrencilerine ilişkin hususları ve hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 2 - (1) Bu Yönerge, 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3–(1) Bu yönergede geçen,
a) Birim: İlgili fakülte, yüksekokul, konservatuvar ve meslek yüksekokulunu,
b) GNO: Genel not ortalamasını,
c) Kredi: AKTS kredisini,
ç) Öğrenci: Çukurova Üniversitesi öğrencisini,
d) Üniversite: Çukurova Üniversitesini,
e) Yönetmelik: Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim- Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ni ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğrencilerin Başka Bir Yükseköğretim
Kurumundan Özel Öğrenci Statüsüyle Ders Almaları
MADDE 4 -(1) Öğrencilerin başka bir yükseköğretim kurumundan özel öğrenci olarak ders alabilmelerinin koşulları şunlardır:
a) Öğrencinin, kayıt yenileme döneminin bir ay öncesine kadar kendi bölüm/program başkanlığına yazılı başvuru yapması gereklidir.
b) Öğrencinin, özel öğrenci olarak hangi dersleri alabileceğine, kayıtlı olduğu bölüm/program başkanlığının görüşü doğrultusunda ilgili birimin yönetim kurullarınca karar verilmesinden sonra özel öğrenci olarak ders almak istediği üniversiteye başvurması ve o kurumun yetkili kurullarının olumlu karar vermesi gerekir.
c) Öğrencinin, özel öğrenci olarak müracaat edebilmesi için, kayıtlı olduğu programa en az bir yarıyıl devam etmiş, başvurulan döneme kadarki bütün dersleri almış, başarmış ve GNO’sunun 4.00 üzerinden en az 3.00 olması gerekir. Olağanüstü durumlarda özel öğrenci olarak gidecek öğrenciden başarı koşulu aranmaz.
ç) Özel öğrenci statüsünde not yükseltmek amacıyla ders alınamaz.
d) Öğrencinin özel öğrencilikte geçirdiği süre, öğretim süresinden sayılır.
e) Yabancı dil ağırlıklı eğitim-öğretim verilen bölümler/programlardan, Türkçe eğitim–öğretim veren bölümler/programlara başvuru yapılamaz.
f) (Değişik - Senato-27/05/2014-07/07) Öğrencilerin Özel öğrenci statüsündeki öğrenim süreleri, olağanüstü durumlarda ilgili üniversitelerin yetkili kurul kararları ile mezuniyete kadar uzatılabilir.
g) Öğrenci, en çok kayıtlı olduğu programın ilgili yarıyılındaki derslerin kredisi kadar ders alabilir.
ğ) Öğrenci, bu sürede katkı payı veya öğrenim ücretini ödemeye devam eder.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Başka Üniversite Öğrencilerinin Özel Öğrenci Statüsüyle Ders Almaları
MADDE 5-(1) Başka bir yükseköğretim kurumunun ön lisans ve lisans öğrencilerinin Üniversite ön lisans ve lisans programlarından özel öğrenci olarak ders alabilmelerinin koşulları şunlardır:
a) Başvurulan birimin fiziki olanaklarının elverişli olması,
b) Aday öğrencinin GNO’sunun 4.00 üzerinden en az 3.00 olması,
c) Aday öğrencinin kendi üniversitesindeki mevzuata uygun olur kararını, dilekçesine ekleyerek en geç ilgili yarıyıla ait kayıt yenileme döneminden 15 (on beş) gün öncesine kadar, Üniversitenin ilgili birimine başvuru yapması gereklidir. Öğrencinin derslere kabul edilip edilmeyeceğine, Üniversite Senatosu tarafından karar verilir.
ç) Üniversitemiz öğrencisi olmayan adaylardan alınacak olan eğitime katkı payı Bakanlar Kurulunun ilgili program için belirlediği Ortalama Maliyet Tutarı üzerinden Üniversite yönetim kurulunca belirlenir.
d) Özel öğrenci statüsünde bir yarıyılda alınacak derslerin kredileri toplamı, Üniversitenin ilgili yarıyılındaki derslerin kredisinden fazla olamaz.
e) Öğretim dili Türkçe olan bölümlerden, yabancı dil ağırlıklı eğitim-öğretim veren bölümlere/programlara öğrenci kabul edilmez.
f) Aday öğrencinin Üniversitede öğrenim gördüğü süre içerisinde devam, sınav ve başarı değerlendirmesinde, Yönetmelik hükümleri uygulanır.
g) Özel öğrencilik süresi sonunda aday öğrencinin aldığı dersler ve başarı durumu, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca ilgili yüksek öğretim kurumuna gönderilir.
Olağanüstü Durumlarda Özel Öğrenci Statüsünden Yararlanabilme
MADDE 6- (1) Hayati tehlike arz eden hastalık, ailesine bakmakla yükümlü olmak, adli makamlara intikal etmiş veya ilgili yükseköğretim kurumunca hakkında disiplin soruşturmasına konu olmuş vb. durumlar ilgili birim yönetim kurulu tarafından olağanüstü durum olarak kabul edilebilir.
(2) Olağanüstü durumlarda başvurunun kabul edilebilmesi için aday öğrenci ilgili yükseköğretim kurumunun kararı ile birlikte aşağıdaki belgelerden bir veya birkaçını sunmak zorundadır:
a) Tam teşekküllü hastaneden son 6 ay içerisinde alınmış, hayati tehlikeyi (kanser, AIDS, kronik karaciğer hastalığı, siroz, kronik böbrek yetmezliği, nörodejeneratif hastalık vs.) belgeleyen sağlık raporu,
b) Adli makamlardan alınmış durum bildirir belge,
c) İlgili yükseköğretim kurumunca olaya ilişkin açılan disiplin soruşturmasının raporu,
ç) Ailesine bakmakla yükümlü olduğunu gösterir ilgili makamlardan alınan belgeler,
(3) Adayın özel öğrenci olarak kabul edilip edilmeyeceğine Üniversite Senatosu tarafından karar verilir.
(4) Olağanüstü durumlarda özel öğrenci olarak kabul edilen öğrencilerde başarı koşulu aranmaz.
Özel Öğrenci Statüsünün Sona Ermesi
MADDE 7- (1) Özel öğrenci olarak ders alan öğrenci için aşağıdaki özel durumlar oluştuğunda kayıt işlemindeki süre dikkate alınmaksızın öğrencinin özel öğrenci statüsü hemen sona erer.
a) Aldığı bir dersten başarısız olması,
b) Üniversitedeki GNO’sunun 2,00’nin altında olması,
c) Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre suç teşkil eden bir fiili işlediğinin tespiti ve ilgili yönetim kurulunun özel öğrenci statüsünün sona ermesi gerektiği yönünde karar vermesi.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Hüküm Bulunmayan Hâller
MADDE 8 - (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hâllerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri, senato kararları ve birim yönetim kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 9 - (1) Bu yönerge, Çukurova Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 - (1) Bu yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesinin rektörü yürütür.