Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Kayıt Yenileme Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Tanımlar
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin kayıt yenileme ile ilgili maddelerini ilgilendiren kural ve esasları belirtmektir.
Tanımlar
MADDE 2 - (1) Bu yönergede geçen,
a) Birim: İlgili fakülte, yüksekokul, konservatuvar ve meslek yüksekokulunu,
b) GNO: Genel not ortalamasını,
c) Öğrenci: Çukurova Üniversitesi öğrencisini,
ç) Üniversite: Çukurova Üniversitesini,
d) Yönetmelik: Çukurova Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ni ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Katkı Payı veya Öğrenim Ücreti
MADDE 3 – (1) Katkı payı veya öğrenim ücreti, her yarıyıl başında Üniversite tarafından belirlenerek duyurulan ve Üniversite ile elektronik ortamda veri alışverişi anlaşması olan bankalara ödenir. Ödemeler bu bankaların herhangi bir şubesine veya ATM aracılığı ile yapılabilir. Ödemenin ATM aracılığı ile yapılması durumunda ATM’lerden alınan makbuz, ödeme makbuzu yerine geçer. Yapılan ödemeler, bankalar tarafından Üniversiteye elektronik ortamda bildirilir ve öğrenci işleri veri tabanına otomatik olarak işlenir. Belirlenen bankaların şubeleri bulunmayan ilçelerde yer alan yüksekokullarda ödemeler, Üniversitenin belirlediği bankalara yapılır. Kayıt yenileme işlemine, otomatik ödemenin yapılmasından veya banka şubelerinden alınan dekontların öğrenci işlerine teslim edilmesinden en geç bir saat sonra başlanır. Ancak iletişim hatlarında bir arıza olması durumunda bu süre dikkate alınmaz.
Kayıt Yenileme
MADDE 4 – (1) Kayıt yenileme aşağıda belirtilen iki aşamadan oluşur.
a) Katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmesi: Katkı payı veya öğrenim ücreti, Üniversitenin belirlediği bankaların herhangi bir şubesine, öğrenci numaraları kullanılarak otomatik olarak ödenir. Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının ilk on hanesi, güz yarıyılında banka ödemelerinde kayıt haftası süresince öğrenci numarası yerine geçer.
b) Öğrencinin internet üzerinden kayıt yenilemesi: Bu işlem akademik takvimde belirtilen Ders Kayıtları süresi içerisinde yapılır. Yarıyılın ilk haftası içerisinde öğrenci gerektiğinde, danışmanının da önerilerini alarak sistem üzerinden ders kaydını değiştirebilir.
MADDE 5 – (1) Öğrenciler, kayıt yenileme işlemine Öğrenci İşleri Bilgi Sisteminden kullanıcı numaralarını ve şifrelerini girip, kişisel bilgilerine ulaşarak başlarlar. Güz yarıyılı ders kaydı süresince, Üniversiteyi yeni kazanan öğrenciler için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının ilk on hanesi hem kullanıcı numarası, hem de şifre olarak kullanılabilir. Güncelleme sonrasında ekrana gelecek Ders Kayıt sayfasında, daha önce alınmış ve başarısız olunmuş dersler, otomatik olarak seçili gelir. Alınacak dersler işaretlendikten sonra, Kayıt Gir butonuna basılarak Öğrencinin İnternet Üzerinden Kayıt Yenileme işlemi tamamlanır.
MADDE 6 – (1) Ders kayıtları ile ilgili uyuşmazlık hâlinde öğrenci işleri bilgi sistemindeki kayıtlar esas alınır.
Kayıt İptali
MADDE 7 – (1) Kayıt yapıldıktan sonra, bankaya yapılan ödemelerin öğrenci tarafından bankadan geri istenmesi ve bankanın ödemeyi iade etmesi durumunda, ödemeyi iptal ettiği anlaşılan öğrencinin ders kaydı geçersiz sayılarak iptal edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlükten Kaldırılma
MADDE 8 – (1) Bu yönergenin yayımı ile yürürlükte bulunan Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Kayıt Yenileme Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 9 – (1) Bu yönerge Çukurova Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10 – (1) Bu yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesinin rektörü yürütür.